Stella van de Wetering over: Reformatie in 2018 binnen de islam

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Stelling’, in de nieuwsbrief van de Vrije Universiteit, Faculteit der Godgeleerdheid.
Stella van de Wetering is docent Arabische Taal bij het Centrum voor Islamitische Theologie (CIT)

De gehele nieuwsbrief is hier te lezen: nieuwsbrief dec. 2017

Reformatie in 2018 binnen de islam

Veel moslimjongeren (jongens en meiden) krijgen te maken met identiteitsvragen. Bij welke groep hoor ik, wil ik horen? Wie ben ik nu eigenlijk? Is het wel mogelijk om als overtuigd moslim in Nederland te wonen, te participeren, je geloof te belijden en toch geaccepteerd te worden. Is de manier waarop ik moslim ben en mijn geloof belijd wel goed, acceptabel voor God en voor andere moslims?

En verder zijn het natuurlijk ook gewoon opgroeiende pubers en adolescenten. Puberteit en adolescentie brengen hun eigen elan met zich mee. Ontluikende seksualiteit, relaties, een voorgenomen huwelijk etc.

Graag zou ik willen dat in de moslimgemeenschap taboes worden doorbroken om deze werkelijke alledaagse kwesties waar moslimjongeren, pubers en adolescenten tegenaan lopen bespreekbaar te maken. Dat er adequate begeleiding komt van begeleiders, die hun vragen verstaan en met hen bespreken niet alleen vanuit sociaal en westers oogpunt, maar ook vanuit contextueel islamitisch oogpunt. En dan vanuit een begrijpend en niet vanuit een veroordelend standpunt.

Is God niet de barmhartigste Erbarmer (Koran 7:151)

Reacties zijn gesloten.