De kracht van vrouwen ver weg en dichtbij

Verslag landenavond Marokko 21 oktober 2015 in de Blauwe Boom

De Noord-Hollandse projectgroep Wereldvrouwen had belangstellende vrouwen op 21 oktober uitgenodigd om meer te ervaren over de situatie van vrouwen in Marokko. Dit vond plaats in het kader van een serie landenavonden over de kracht van vrouwen, ver weg en dichtbij. Deze avond was voorbereid samen met Hourya Abbu en Nadia Martosatiman – Laiti.

marokko_avondEen aantal Marokkaanse vrouwen van de Maxima’s, een cateringbedrijf van Marokkaanse vrouwen zorgde voor de prachtige en heerlijke hapjes waar iedereen die binnenkwam meteen mee in een Marokkaanse stemming kwam.
Nadia was de belangrijkste spreekster op deze avond, en wat voor een! Krachtig en vol passie vertelde zij ons over de situatie van vrouwen in Marokko waar ze mee werkt. Het zijn vrouwen die in een opvanghuis zitten voor alleenstaande vrouwen: gescheiden vrouwen, ongehuwde moeders, ex prostituees; gemeenschappelijk aan hen was dat zij veel geweld hadden ervaren in hun leven. Nadia gaat daar samen met haar echtgenoot een paar keer per jaar heen om er weerbaarheidstrainingen te geven, iets wat zeer nodig is. Hoewel de situatie van vrouwen in Marokko zeker aan het verbeteren is en er ook wel meer gelijkheid komt is dat voor velen nog ver te zoeken, huiselijk geweld, verkrachting, onderdrukking, geslagen worden, vrouwen hebben er nog vaak mee te maken. Ook daar proberen Nadia en haar van oorsprong Surinaamse echtgenoot wat aan te doen, niet als mensen die even komen vertellen hoe het allemaal moet maar juist door niet te oordelen komt er ook inzicht bij mannen, inzicht bv dat zij ook zelf slachtoffer waren van geweld, dat ze het anders willen maar niet goed weten hoe, enz. enz.

Maar het accent lag op de vrouwen en in een paar filmpjes liet zij zien hoe zij met deze dames werkte, vaak zijn ze in het begin nog heel aarzelend maar met wat instructies leren ze hoe ze bv zich moeten verdedigen als zij worden aangevallen. Lichamelijke weerbaarheid en psychische weerbaarheid gaan hierbij hand in hand, het gaat om het bewustzijn dat je wat waard bent, dat wat er ook is gebeurd, jij je kracht kunt vinden en voor jezelf op mag komen.
Nadia heeft een stichting in Marokko: Darna Asilah die geheel onafhankelijk is maar waar donaties om dit werk te kunnen doen zeer welkom zijn. Zij krijgt en vraagt geen subsidie: onafhankelijkheid staat hoog in het vaandel. Zo alleen kan zij ook taboe thema’s aanspreken zoals homoseksualiteit, hiv, incest, e.a. die in Marokko nog taboe zijn. Maar het is wel haar droom om, als zij voldoende geld heeft, een eigen centrum in Marokko op te zetten.
Een plek waar vrouwen kunnen leren zelfredzaam te worden, zich bewust te worden van hun eigen kracht en in een veilige omgeving te bouwen aan een toekomst die aansluit op hun behoeftes, opleidingsmogelijkheden en vooral een nieuw perspectief kunnen vinden.

Maar, zo klonk het toen aan het eind: hoe zit het eigenlijk met de Marokkaanse vrouwen hier in Nederland, hoe is het hier voor hen, wat vinden zij leuk , wat vinden zij moeilijk. Kunnen zij hier wel een weg vinden om een zelfgekozen bestaan op te bouwen. Een academisch opgeleide dame vertelde hoe moeilijk het was om hier, ondanks haar universitaire opleiding erkenning te vinden . Het is een thema waar we hopelijk nog op terug kunnen komen en het laat zien hoe zeer een dialoog en ontmoetingen tussen Nederlandse en buitenlandse vrouwen nodig zijn en hoe we van elkaar kunnen leren.

Thea Verkerk

Marokko avond

Een aantal Marokkaanse vrouwen van de Maxima’s, een cateringbedrijf van Marokkaanse vrouwen zorgde voor de prachtige en heerlijke hapjes

Reacties zijn gesloten.