Jaarlijkse studiedag in memoriam van Chana Safrai – 11 maart 2013

Chana Safrai is op 11 februari 2008 / 5 adar I 5768 overleden. Dat is dit jaar 5 jaar geleden. Om haar nagedachtenis in ere te houden hebben wij sindsdien ieder jaar rond de Jahrzeit een studiedag georganiseerd aan wat zij het belangrijkste vond, namelijk de studie van de Tora, en dit vanuit een sexespecifieke invalshoek.

 

Dit jaar heeft de studiedag als thema:

Vrouwen en geboden,

Verplichting en keuze,

Realiteit en theorie

 De Misjna maakt een onderscheid op grond van de tijdsgebondenheid van de mitswot:

Vrouwen houden zich aan alle verboden, maar hoeven zich niet te houden aan de niet-tijdsgebonden geboden.  Hoe wordt dit door de rabbijnen onderbouwd, welke argumenten worden aangevoerd en zijn er ook tegengeluiden te ontdekken? Op de studiedag bestuderen we teksten die ingaan op dit thema.

 Dit jaar willen wij ons met name op 2 parallelle teksten uit bBerachot en bKiddushin richten en hoe zij zijn ontstaan uit de Misjna. Met een klein groepje hebben wij de teksten al bestudeerd en vragen bedacht. Op de studiedag zelf zullen Eric Ottenheijm, Marianne van Praag, Birke Rapp, Henk Scholder, Douwe van de Sluis, Dodo van Uden gedeelten van de tekst inleiden en op de bijzonderheden verwijzen. Daarna is het de bedoeling dat wij samen de teksten bestuderen, geheel in de traditie van het lernen van de Tora omwille van de Tora. Kennis van het Hebreeuws is aanbevolen, maar niet vereist. Het belooft een interessante studiedag te worden met verschillende en soms verrassende inzichten over vrouwen in de Joodse traditie.

Alle besproken teksten worden gebundeld in een syllabus met bronnen in het Hebreeuws en Aramees en een Engelse vertaling.

Er zijn aan de studiedag geen kosten verbonden. Wel zal er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden voor de gemaakte onkosten. Het studiemateriaal zal op de dag zelf wordt uitgedeeld. Er zal een lunchpauze zijn.

Datum: maandag 11 maart 2013 van 11.00 tot 15.30 uur
Locatie
: Stichting PaRDes, Rapenburg 45, 1011 TV Amsterdam
Graag opgeven, zodat wij een overzicht hebben, of de studiedag doorgaat (minimaal 15 deelnemers) en zo ja hoeveel deelnemers wij kunnen verwachten.
Opgeven kan per e-mail: B.Rapp@planet.nl of telefonisch: 06-22647589.

 

Reacties zijn gesloten.