Een impressie over twee avonden met als thema “Verlegen om vrede”

Vrouwen stonden centraal op de eerste avond in de film “The lemon tree” en op de tweede avond in de lezing van Annego Hogebrink en in de gesprekken eromheen (21 september en 1 oktober).
Vrouwen stonden centraal, waarbij het thema ging over het dagelijkse leven in de staat Israël en in de Palestijnse gebieden..
De eerste avond zagen we een film, waarin we het verhaal hoorden van de Palestijnse Zalma en de Israëlische Myra. Allebei hebben ze te maken met mannen, die hun leven willen regelen en  bepalen. Hun positie in de staat Israel is heel verschillend en zij kunnen elkaar niet echt ontmoeten als buren. Deze twee vrouwen maken, ieder op haar eigen manier, de keuze om haar eigen weg te gaan temidden van de vervreemdende omstandigheden, die horen bij het leven in de staat Israël en in de Palestijnse gebieden. Het onrecht wordt  bizar, maar waarheidgetrouw weergegeven in deze film.
De tweede avond hoorden we het verhaal over de Israelische vrouwelijke militairen, die vaak gewelddadiger optreden dan hun mannelijke collega’s om zichzelf als militair te bewijzen. We hoorden het verhaal van een Israëlische vrouw, die als kritische wachtpost bij de checkpoints staat om te zien of de mensenrechten niet worden geschonden.  We hoorden het verhaal van de ‘soemoet’, de ‘volharding’, waarmee Palestijnse christen-en moslimvrouwen elkaar verhalen vertellen om het leven in de ‘bezette gebieden’ vol te houden. We hoorden over ‘kif’, vreugde en ‘moed’, waarmee Israëlische vrouwen tegen de regels in de grens overgaan naar de ‘bezette gebieden’ om daar Palestijnse vrouwen verkleed mee te nemen. Die kunnen zo eens een keer het strand  bezoeken en plezier maken met elkaar.
De film, de lezing en de nagesprekken vormden een lappendeken aan informatie en verhalen. Het mooie was, dat we zoveel verschillende verhalen hoorden, waarin mensen – vrouwen en mannen – onrechtvaardige situaties proberen te doorbreken.
Wij besloten, dat wij partij moeten kiezen, waar mensenrechten worden geschonden. En dat geldt voor alle partijen.

Willemien Roobol

Reacties zijn gesloten.