Impressie Vrouwen-ontmoetingsfestival Alkmaar

Vrouwen-ontmoetingsfestival: gezellig, divers, warm en kleurrijk!

 Bij binnenkomst voelde ik me meteen welkom, het zag er gezellig en vrolijk uit. Langzaam druppelden vrouwen en kinderen, zowel van buiten als uit het AZC zelf  binnen waardoor de programmastart even werd uitgesteld, wat m.i. niet als lastig werd ervaren, dat verliep heel organisch.
In de creche was het al snel druk en waren de kinderen aan het plakken en kleuren in Sinterklaassfeer.
De workshops werden uitgelegd in het Nederlands en Engels.
Ik ben met m’n fototoestel rond gaan lopen en bleef hangen bij de indrukwekkende weerbaarheidstraining, er werd veel gelachen en ik ervoer zeker een samenzijn.
Bij het tekenen was het wat rommelig en zoals de workshopleiding later zei, is tekenen voor vrouwen uit een andere cultuur vooral kinderwerk.
Bij het stof beschilderen ervoer ik veel enthousiasme en gezelligheid, zo ook bij de body-paint.
Terug in de grote zaal werden de hapjes klaargezet wat uitmondde in een gezellige chaos, er was grote trek bij veel mensen, mezelf meegerekend, het zag er allemaal zooooooo lekker en mooi uit, wat een grote aantrekkingskracht had.
De Marokkaanse vrouwen van Vrouw en Kracht hadden het gemaakt, ze waren terecht trots op hun resultaat!
Ondertussen waren de kinderen door het dolle heen en werd er gerend en geschreeuwd door de gang. Dat is voor kinderen in een AZC een groot plezier, zo lekker vrij kunnen rennen!
 
Ik vond het vooral een gezellige middag en ik denk dat het heel waardevol is. Het gaat om ontmoeting. Maar soms is dat lastig, vanwege het taalverschil.
Ik probeerde contact te maken met een paar jongedames uit Afghanistan, mooie meiden, maar o wat keken ze triest.
Ook merkten wij, deze keer meer dan voorheen, hoe vrouwen in een dergelijke situatie bang en triest zijn. Sommigen zijn zwaar getraumatiseerd. En dan is een gelegenheid waar ontmoeten ook echt ont-moeten is, heel erg belangrijk! Bij het dansen, vooral op eigen muziek kwamen de vrouwen los, en was er even iets van  blijheid en vrijheid te zien. Ook dat is ontmoeten.
“Ik vind het een openbaring” zei een Nederlandse vrouw, “dit is óók Nederland”!
Daardoor kom ik toch steeds meer tot de conclusie dat we door zo’n dag samenzijn, leuke dingen doen toch een stap zetten naar meer begrip en acceptatie………… Anders was ik nooit in een asielzoekerscentrum geweest en had ik die twee mooie meiden nooit ontmoet en niet hun verhaal gehoord wat meer op deze manier bij mij binnenkomt als door een bericht op het nieuws…

Joske

Het vrouwenfestival vond plaats op 18 november 2012 in het AZC (Asielzoekerscentrum) in Alkmaar.
Organisatie: Oecumenisch Vrouwennetwerk NoordHolland (ovn.alkmaar@gmail.com  072.5616418)

Reacties zijn gesloten.